JR Movement Studion ryhmävalmennukset alkavat elokuussa - ilmoittaudu mukaan!

Etusivulle
 

Notkeus on tärkeä osa liikkuvuutta

Notkeus ei ole synonyymi liikkuvuudelle, vaan kyse on motorisesta kyvystä, aivan kuten voima. 

Notkeus voidaan jakaa karkeasti neljään pääkategoriaan: 
✅ Staattinen Passiivinen Notkeus
✅ Staattiben Aktiivinen Notkeus
✅ Dynaaminen Passiivinen Notkeus
✅ Dynaaminen Aktiivinen Notkeus

Kokonaisvaltainen Notkeusharjoittelu, eli kansankielellä Venyttely, tulisi kehittää kokonaisvaltaisesti kaikkien notkeuden tyyppejä. 

Notkeus (eng. Flexibility) määrittelee nivelen kapasiteettia liikkua vapaasti ja turvallisesti asennosta toiseen. Tämä vaatii nivelten liikkuvuuden (eng. Mobility) lisäksi lihaksien ja jänteiden venyvyyttä (eng.Exstensibility).

Liikelaajuuteen (eng. Range of Motion) jolla notkeutta usein mitataan, vaikuttaa myös lihas-jännekompleksin fyysinen pituus. 

Lisäksi mm. kudosten joustavuus / jäykkyys (eng. Compliance - Stiffness) vaikuttaa notkeuteen ja lisäksi kokonaisuuteen vaikuttaa erilaiset sisäiset ja ulkoiset tekijät.
Tällaisia muuttujia ovat muun mussa psykologiset tekijät, ikä, sukupuoli, lämpötila ja hormonitoiminta.  

Liikkuvuus määrittelee ennenkaikkea liikkeen laatua, esimerkiksi nivelen, tai kudoksen liikettä. Usein kuitenkin puhutaan koko kehon tai tietyn kehonosan liikkuvuudesta.

Monissa tilanteissa juuri notkeus on liikkuvuutta rajoittava tekijä, mutta ei tokikaan aina. Silloin kun notkeus tunnistetaan rajoittavaksi tekijäksi, oikein rakennettu notkeusharjoittelu(venyttely) on paras tapa edetä. 

Liikkuvuudessa on kuitenkin huomioitava aina muutkin motoriset kyvyt, joita ovat notkeuden lisäksi voima, koordinaatio, nopeus, ketteryys ja kestävyys. 

Erityisen tärkeä kolmikko ovat notkeus + voima + koordinaatio.